מה נדרש כדי להגיע לחופש כלכלי

הקדמה קטנה

חופש כלכלי הוא מושג מתעתע מאוד וגם חמקמק אם יותר לי לשפוט. אני לא מתכוון לפתוח כאן את הדיון על המושג והמשמעות שלו, יש מספיק כאלה ברחבי הרשת וכל אחד בטוח שהוא יודע בדיוק מה זה. אני אטען לצורך הדיון כאן שזה לא באמת משנה וכל הגדרה מתקבלת בברכה.

אז על מה כן? אני רוצה לדבר על הכלים, הכישורים והמיומנויות שנדרשות לנו באופן ישיר ובעיקר אלה שנדרשות לנו באופן עקיף כדי לצלוח את המסע ואולי להגיע לחופש המיוחל.

לפני שנתחיל אני רוצה לספר לכם על התחנות בדרך לחופש כלכלי, בעיקר התחנות שהמאתגרות שעלולות להוות מחסום לחופש כלכלי.

תחנה ראשונה – חשיפה לנושא וחוסר שותפות/תמיכה של הסביבה.

תחנה שניה – חיפוש מפוזר ברשת, המון מידע, המון מושגים וחוסר יכולת להבין איך להתחיל.

תחנה שלישית – גוגל, פייסבוק ושאר מנועי החיפוש החכמים מזהים אותך כטרף קל ואתה מוצף בהודעות על השקעות עם תשואה מובטחת בלי סיכון בכלל – "כסף על הריצפה" וכו', הרבה יותר קל להישאב לחלומות מאשר לעובדה סייפית וסיסטמטית.

תחנה רביעית – בסוף אחרי "נפילה" או עם קצת מזל בלעדיה מבינים שאין פתרונות קסם וצריך לעבוד קשה ואין מנוס מעבודה סיזיפית, טכנית ומשעממת אבל רק בזכות מחוייבות והתמדה אפשר להתקדם – וזה ממש קשה להתמיד.

תחנה חמישית – כמעט אף אחד לא חושב או אפילו לא מתכנן את היום שאחרי…איך זה יראה? מה נעשה? ועוד…

זה בגדול הניסיון שאני חוויתי ולאורך הדרך ובעזרת השיתוף למדתי שאני לא לבד, אגב, למי שתוהה זו הסיבה העיקרית לשיתוף שלי גיליתי שאני לומד ומתפתח מאוד בדרך הזו. אז אם אתם מוצאים את עצמכם בתחנה זו או אחרת אני מאוד ממליץ לכם לקרוא פוסט אורח שכתבתי בבלוג של ה"חתול הפיננסי" בלוג שאני מאוד אוהב .

יוצאים למסע

אז אחרי שאני השתכנעתי שהדרך לחופש כלכלי היא מסע ולא איזה מטרה או יעד שצריך להגשים ישבתי וחקרתי קצת ובחנתי מה הכישורים והכלים שכדאי שיהיו לי כדי שאוכל לצאת למסע בצורה מדוייקת יותר.

ולעניות דעתי מאוד חשוב לשלב במסע לחופש כלכלי התפתחות ולמידה במישורים הבאים:

המישור ברור והמיידי הוא המישור הפיננסי

  1. מושגים וידע כללי בתחומי הכלכלה והפיננסים בדגש על תהליכי מיקרו של המיקרו הרלוונטיים להתנהלות יומיומית של הפרט ולאו דווקא הבנה במאקרו כלכלה או בשוק הכללי.
  2. הבנה מעמיקה של מנגנון ההתנהלות הכלכלית הבסיסית שאני בדרך כלל מגדיר אותו כשלב הטירונות בו מבינים שניהול משפחה הוא ניהול עסק לכל דבר ולומדים לבנות לו תזרים חיובי, חזון, מטרות ויעדים ומתכננים מסלול התפתחות ואסטרטגיה לטווח קצר/בינוני וארוך.
  3. בניית תשתיות טכניות ומנטליות לניהול ובקרה על התזרים ובעיקר למידה והגדרה שלמנועי צמיחה פיננסיים בדגש על איזון התזרים בטווח הקצר, הגדלת ההון בטווח הבינוני והארוך וכמובן הצמחה של מקורות הכנסה נוספים פאסיביים ואקטיביים לטווח הבנינוי והארוך.

המישור הפיננסי דורש עבודה בוקטור ההתפתחות האישית המנטלית שזה כולל שינוי דפוסי חשיבה, החלפת הרגלים מעכבים בכאלה שיקדמו אותנו וכמובן למידה פשוטה של המון ידע תיאורטי וצבירת ניסיון מעשי בפרקטיקות הרלוונטיות. אבל הכי חשוב הכל צריך להעשות בהתאמה לאופי ולאישיות של הלומד והמתפתח ובהתאמה לצרכיו ושאיפותיו.

המישור השני הוא פועל יוצא של הראשון ועיקרו התפתחות אישית

כדי להתפתח ברמה האישית ולהגיע ליכולת לשנות דפוסי חשיבה ולשנות הרגלים יש צורך בתהליך פנימי עמוק הכולל התחברות לאני האמיתי ופיצוח החלומות והרצונות שלי כאדם שחושב, או לפחות שואף לחשוב, בצורה חופשית ולא על פי ההסללה החברתית מהבית או מהסביבה הרחבה.

  1. יכולת התבוננות פנימית והקשבה לרגשות שלי ולאני הפנימי, שחרור ההדחקה של החלומות בתירוצים כאלה ואחרים של אין מה לעשות ככה זה, תתבגר, חלומות זה לילדים, מי שרוצה להצליח חייב… וכו'. (עוד על הגשמת חלומות אפשר לקרוא כאן).
  2. יכולת חשיבה ביקורתית כלפי כל דבר שמובא בפניי ללא תלות בשליח או בעטיפה.
  3. תקשורת בין אישית בדגש להקשבה לדעות רבות ומגוונות מכל הקשת בכל שלב והכי חשוב לא הקצנה לאחת מהן תוך נטישה של הסביבה בה גדלתי ומעבר ל"סביבה מנצחת" וכל האמירות המעבירות אותך מהסללה א' להסללה ב' מכל אחד יש מה ללמוד גם מהורינו המסורתיים וה"מקובעים" וגם מחברינו ה"מקובעים" שטרם נפתחו עיניהם וגם מאלה שנפתחו עיניהם לדברים אחרים ששלי עדיין לא.
  4. הקשבה פעילה – שזה אומר לדעת להקשיב ולכבד תמיד את זה שמולכם גם פרונטלי וגם ברשת, גם זה שמסכים איתכם וגם זה שלא, תנו לו מקום, הקשיבו לו באמת, עשו כל מאמץ לנקות את הראש והמחשבות ובאמת לנסות להבין מה הוא אומר ולמה הוא אומר את זה, נסו בכל כוחכם להיכנס לנעליו ולנסות להבין אותו (לא חייב להסכים איתו). עשו זאת גם כשמייעצים לכם ומגיבים לפוסט שלכם כך תוכלו למשל להבין למה צעיר בן 19 שמגיב לאבא עם 7 ילדים ששואל מה כדאי לו לעשות עם 100 אש"ח שהצליח לחסוך ביגיעה רבה וזה הצעיר, מציע לו להשקיע בקריפטו ולהכפיל תוך שנתיים, הוא כנראה לא נכנס לנעלי האב וחשב מה הוא היה עושה עם היו לו 100 אש"ח פנויים ולא מה כדאי לאבא ל7 ילדים שלא יכול להרשות לעצמו לסכן את החיסכון הזה לעשות. תתחילו בלנסות לעשות את זה כשאתם מגיבים לפוסט של מישהו (מניסיון זה קצת יותר קל).

לעולם אל תרדפו אחרי גורו אחד או דת אחת (ולא משנה אם זה חרדים, שמאלנים, גורו עסקי או פיננסי כזה או אחר), זיכרו שלכל אחד יש אג'נדה ועבור כל אחד מאלה אתם לקוח תמיד תדאגו ללכת אחרי הלב שלכם ובחרו מכל ה"דתות" את מה שמרגיש לכם נכון וטוב וצרו לעצמכם את ה"דת" שמתאימה לכם.

והגענו למישור השלישי ומבחינתי הקשה מכל לפיצוח (לי לפחות לקח המון זמן להבין את זה) שנובע מהעובדה שאנחנו מנהלים כאן עסק עם עיניים מכוסות ויד קשורה מאחורי הגב, אף אחד לא גילה לי שאני מנהל עסק ובטח לא נתן לי כלים לכך ובמיוחד לרוב האנשים, שאינם מנהלים עסקים גדולים, אינטואיציה  אישית ולא משהו אמפירי לפחות לתפיסתי, רוב הצועדים לחופש כלכלי הם גם שכירים ולעיתים מנהלים בנוסף מיקרו עסק או עצמאיים ומשקיעים "קטנים" כמוני באפיקי שוק ההון והנדל"ן וצריכים לג'נגל בכל העומס הזה, ללא כלים וידע של מנהלי עסקים בכירים (לא מכליל בטוח שעם הזמן רובכם למדתם בצורה כזו או אחרת ואספתם את הכלים) בכל מקרה, לא באופן מודע ולא כחלק מתהליך הצעידה במסע. בקיצור ולפני שאני מסתבך עם מישהו אעבור לפירוט הכלים הנדרשים לכך לטעמי.

  1. הצבת מטרות אפקטיביות – אין לי ספק שדי ברור למה היכולת לקחת את כל התובנות מהמישור הקודם ולהפוך אותם למטרות אפקטיביות זה דבר מהותי וחשוב להתקדמות יעילה בדרך.
  2. יכולת ניהול עצמית – זה נשמע אמורפי ולא ברור או שמאוד ברור אבל חשוב להדגיש את העניין, בסוף לא חשוב במה אנחנו מאמינים או מה בחרנו לעשות או אפילו בחרו לנו לעשות אנחנו מתקיימים במשאבים מוגבלים בעיקר של זמן וכסף ולכן, מטודולוגית חשיבה שתסייע לנו לקדם את עצמו לעבר היעדים היא קריטית וטומנת בחובה כישורים רבים כמו הפרדה בין עיקר וטפל, במילים אחרות להיות אפקטיביים (לעשות את הדבר הנכון) וגם יעילים (לעשות נכון את הדבר), יכולת למידה עצמאית, ניהול עצמי בזמן, יכולת תכנון – שזה אומר בין היתר דחיית סיפוקים, קביעת סדר עדיפויות וקבלת החלטות וכמובן יכולת בקרה ותחקיר לצורך התייעלות ושיפור תוך כדי תנועה.
  1. ניהול סיכונים – טוב זה ממש ברור לגבי ניהול הכסף וההשקעות, אבל זה לא רק שלב בהשקעה או בפרוייקט מדובר בדרך חיים ובתהליך חשיבה רחב שנדרש כדי להחליט למשל איזה ביטוחים והגנות כלכליות כדאי לעשות במסלול שהגדרנו במסע או להבין איזה סיכונים עלולים להתממש לנו בתכנית שקבענו להשגת מטרה וכו' ולנהל אותם ולא רק להתייחס אליהם בתכנון.

סיכום

בראיית עולמי הצנועה חופש כלכלי בכל הגדרה שלא תבחרו זו לא מטרה או יעד לכבוש, מדובר בדרך חיים או במסע ארוך ואינסופי (כי הסוף שלו ידוע מראש ואסור לדבר עליו .. חמסה, חמסה.. טפו, טפו, טפו) .

כחלק מהתחנה החמישית שתיארתי בהתחלה, רוב האנשים ששאלתי אותם שנמצאים במרחק נראה לעין מהחופש הכלכלי המחושב. מתמודדים עם מחסום מעניין. מצד אחד, הם לא עסקו במה יקרה ביום שאחרי, בעיני רוחם יש קוקטייל באי טרופי או חופש לעשות מה שבא לי וכל סיסמא אחרת שבגדול ריקה מתוכן עבור המיקרו ניהול שנדרש ליום שאחרי. ומצד שני, הם מתחילים להבין שהם מוותרים הם כבר כ10 שנים בערך במסע מי קצת יותר ומי אולי קצת פחות כי זה מאוד תלוי בנקודת ההתחלה ובסטטוס האישי, אבל בדרך כלל כבר יש משפחה וילדים ופתאום מרגישים שאנחנו עובדים קשה מידי עבור היעד, מפסידים המון בהווה מחיסכון "מוגזם" ובעיקר מפסידים זמן יקר עם יקירנו שלא יחזור וככל הנראה גם מוותרים על דברים שאנחנו אוהבים. 

פתאום יש תחושה שאנחנו בעצם באותו מסלול שניסינו לברוח ממנו רק בקצב מהיר ופתאם היעד לא ברור ולא בהכרח נכון…

מבחינתי החופש הכלכלי מחייב קודם כל חופש מחשבתי ותודעתי כלומר היכולת לחלום ולהחליט להגשים את החלומות שלנו, מי אמר שחייב להגשים את החלומות רק שמגיעים לחופש כלכלי, למה לא להתחיל כבר עכשיו!

נניח שאני אוהב לגלוש (כל אחד שיבחר מה שהוא אוהב), אז נכון יהיה הכי כיף עם הייתי פותח כל בוקר את היום בדירה שלי שמשקיפה על הים, לצאת לסשן גלישה ולחזור לקפה במרפסת.

אפשר כבר מעכשיו לקבוע יום בשבוע שאני יוצא מוקדם מהדירה השכורה שלי בפריפריה (עם תמונה של חוף הים על הקיר בחדר) ולנסוע שעה לים לגלוש, לשתות קפה בקופיקס ולחזור הביתה להתארגן לעבודה. 

זה חשוב כי זה מאפשר לזכות בהצלחות קטנות בתוך תהליך ארוך וסזיפי של בניית תשתיות ומשאבים ובעיקר בונה מוטיבציה להמשך המסע, ככל שמתקדמים זה הופך לתפיסת עולם עצמית ואישית והרבה מהדברים נהיים הרגל וקורים באופן אוטומטי ושגרתי וזה נהיה הרבה יותר קל וצורך הרבה פחות משאבים.

מאוד קשה להזיז גלגל גדול וכבד שקבור בבוץ, מרגע שהתחלנו וככל שמתקדמים זה נהיה הרבה יותר פשוט עד כדי שאפשר לרכב אליו בלי להשקיע כל אנרגיה ולהמשיך להתקדם.

המסע הוא היעד ואפשר להנות כל הדרך