אני בגילי המופלג לא צריך להסביר לכם כמה הקצב והשינויים כיום הם גבוהים ולמה צריך לדעת ללמוד לבד, כי עוד לפני שסיימנו קורס הכשרה בן 3 שבועות בכל נושא בעולם כבר יש חידושים והמצאות ויש מה ללמוד מחדש. המציאות של היום דינאמית ומשתנה בקצב גבוה, יכולת הלמידה היא כלי חיוני וקריטי להצלחה בכל תחום ובכל נושא. בנוסף לכך הידע נגיש לכולם ובכמויות אדירות ולרוב בחינם כל מה שצריך לדעת זה איך לארגן, למיין וללמוד אותו בצורה יעילה ואפקטיבית.
אז לפני שאתם קופצים למודעה שאולי רצה כאן או בכל מקום אחר של קורס במאות או אלפי שקלים שיכניס לכם מלא כסף בלי מאמץ אני רוצה לבקש ממך להשקיע מעט מאמץ רק כמה דקות לקרוא את המאמר הבא ולחסוך לך כנראה מאות או אלפי שקלים במצטבר על קורסים והרפתקאות שלא רלוונטיות אליך וללמד אותך לעשות את זה יעיל ואפקטיבי.
לפני שנתחיל, זה לא שאני נגד השכלה, קורסים ואפילו אקדמיה. אפילו להיפך אני מאוד בעד וחושב שזה מדהים וכיף. אני בעצמי עשיתי אין ספור קורסים, הכשרות ותארים אקדמיים במהלך חיי החכמתי ונהנתי מכולם. הבעיה ששילמתי ככל הנראה קצת יותר מידי משאני מבין היום שהייתי צריך, לא את כולם הייתי עושה בזמן שעשיתי ובאופן שעשיתי ובטח לא מהסיבות שעשיתי.
הלמידה היא שריר חשוב וקריטי בדיוק כמו חמצן, מחקרים כבר הוכיחו שאחד המרכיבים המשמעותיים ביותר לחיים ארוכים, מלאים וחיוניים הוא למידה של דברים חדשים.
למה? ….
ככה
אאאאאאאם… אבל אז לא יהיה לי פוסט אז אשתמש בתירוץ שככה זו לא תשובה ואפרט קצת.
למידה ממלאת צורך קיומי שמיוחד לבני אדם והוא הסקרנות, אין אדם בעולם שאינו סקרן ורוצה לדעת הכל.
הבעיה מתחילה בצורך קיומי אחר של בני אדם והוא הצורך בביטחון וודאות, כלומר, אנחנו שונאים לעשות שינויים ולכן מסגלים לעצמנו הרגלים אוטומטיים שמנהלים אותנו. ההרגלים האלה מבוססים על תהליך למידה מאוד צר תוך חינוך של הסביבה הקרובה והחברה להימנע מלרדת מהמסלול המוכתב לנו בחיים ומאלצת אותנו במנגנון הכי בסיסי של ענישה על כל סטייה מהדרך (ביקורת, דוגמאות, התרחקות ואף נידוי) וכמובן תגמול על כל התיישרות עם ה"מערכת". תעודה, הערכה, בונוס ועוד.
אם נחזור לשנייה למחקרים, הדבר השני שתורם לאריכות ימים וחיוניות הוא אינטרקציות חברתיות. למזלנו בני אדם הם טיפוס חברתי. באופן פרדקסולי האנושות היא טורף העל בכדור הארץ אבל בעל החיים הכי לא שריד שיש. אנחנו כל כך תלותיים בחברי הלהקה שלנו מראשית ימינו ועד מותנו. רוב בעלי החיים קמים והולכים ביום היוולדם ומתחילים לאכול לבד. בני אדם לא מסוגלים לשרוד שנים רבות של התפתחות ללא מבוגר משמעותי שיטפל בהם.
גם כשיוצאים לעצמאות לכאורה, אין דרך לאדם לשרוד ללא השתייכות לחברה וללא סיוע של אנשים נוספים לצורך גידול מזון, ביטחון, טיפול בצאצאים ועוד.
שני הדברים שהכי קריטיים בתהליך ההתפתחות של אדם והוכחו כתורמים מעל כל דבר אחר להארכת תוחלת החיים ואיכותם. הם גם שני הדברים שמונעים מאיתנו לקיים אותם.
אז מה עושים?
איזה מזל ששאלתם, אני אספר לכם.
הדבר הראשון והכי חשוב זה להיות מודע ליצר הסקרנות שלנו ולא לדכא אותו, הוא לעולם יהיה שם ואין סיכוי להרוג אותו (כל עוד לא הורגים אותך).
אם הבנת על מה אני מדבר עדיין לא כדאי לדלג על הפסקה הקרובה (זה חשוב גם בשבילך), אתן טיפ קטן למי שכבר דוכאו והוענשו מספיק כשהיו סקרנים בחיים. הדבר הנכון הוא לייצר לעצמכם זמן שקט ורגוע לחשיבה. אם תתנקו לרגע מהכל בכל דרך שתבחרו, שכיבה על הגב ובהייה בתקרה, ישיבה על חוף הים והתבוננות בשקיעה, יוגה, מדיטציה, ויפסנה, כוס קפה במרפסת הזמנים האהובים עליי הם בזמני הרכיבה על האופנוע רק אני בתוך הקסדה והרוח ו/או בזמן גלישת גלים (בשניהם אני מתנתק מהכל ומצליח לחשוב בבהירות, העיסוק עצמו הוא רק דרך למצוא את השקט ולחשוב).
אין אדם בעולם שיישב עם עצמו ולא יתחיל לחשוב, בפעמים הראשונות יהיה משעמם, ירוצו כל מיני מחשבות מטרידות על היום על בעיות אפילו על בזבוז הזמן של המטלה המטופשת הזו של לשבת ולחשוב. אבל עם קצת התמדה והרבה מודעות תתחילו לשלוט במחשבות על ידי שחרורן והפסקת הניסיון לשלוט בהם.
פשוט תתנו למחשבות לבוא, בלי להתנגד, בלי לשפוט, בלי לבקר. חלקן יהיו שחורות וקודרות, חלקן יהיו אפורות ואם רק תתבוננו בהן ותתנו להן להיות שם תוכלו להיפתח גם למחשבות לבנות ואפילו מוזהבות.
פתאום תגלו מחשבות עמוקות על כל מיני דברים שמעניינים אתכם ומסקרנים אתכם ושאולי פעם רציתם להכניס לחייכם אבל ויתרתם. כי אין זמן, כי כבר התבגרתם, כי יש לכם אחריות ועוד מלא ומלא תירוצים וחוקים שהכניסו לכם לראש.
למי שמכיר אותי קצת יודע שכל הרוחניות הזו לא ממש מאפיינת אותי אבל הסתקרנתי אז הלכתי ללמוד וגיליתי דברים חדשים גם על עצמי.
בכל מקרה, לעניינו כי כאן באתי להיות פרקטי ולתת כלי לעבודה, המטרה של כל זה היא למצוא תשובות לשאלות מהותיות ולהבין מי אני ומה אני רוצה להיות כשאהיה גדול, זה נכון בכל גיל וגם אם כבר עשית את זה פעם זה לא אומר שתקבל את אותן התשובות כי כשמתפתחים בלמידה מתוך סקרנות היא מובילה אותנו להמון מקומות ומחשבות שלא חשבנו לפני שלמדנו דברים חדשים.
עכשיו בטח עולה לך השאלה לראש: מה לעזאזל הוא רוצה מהחיים שלי? ברור שאני רוצה לשבת לחשוב, להיזכר בחלומות שלי ואז ללכת ללמוד, להתפתח ולהנות מהחיים אבל איך? למי יש זמן? למי יש כסף? מי יעבוד במקומי? מי יטפל בילדים?
וואלה…. שאלות ממש טובות וגורמות לי לחשוב.
כדי להיות פרקטי באמת בוא ניקח את עניין הכסף כדוגמא. נניח לרגע שסיימת צבא, חזרת מטיול בחו"ל והגיע הזמן וגם התחיל הלחץ מהסביבה (זוכרים אותה?) מה קורה? מה עם מקצוע? תואר? בגילך כבר היינו נשואים וגידלנו ילדים?
החבר (לצערי עדיין יש שם יותר גברים אז הסיכוי שזו חברה קטן יותר וזה הזמן לעזור לשנות את זה אבל זה כבר לאג'נדה אחרת) שלך מ8200 כבר אחרי תואר במדמ"ח בדיוק נכנס לסטארט אפ אחרי סבב השקעה ונוסע בטסלה חדשה. ומה איתך, הרגע חזרת מהטיול ויש לך רצון עז להחזיק רק עוד קצת בתחושת החופש והאושר מהחוויות בטיול ואין לך מושג מה לעשות ובאיזה כיוון לבחור.
הפסקה קטנה בסיפור…. מה לדעתך עושים הרוב?
ברור…
לא צריך להיות גאון שהרוב נכנסים לתלם, מתחילים ללמוד תואר משיקולים מאוד הגיוניים
בהייטק מרוויחים מלא אז אלך למדמ"ח או הנדסה כלשהיא.
אם לא התקבלת אז נלך ללמוד משפטים זה מקצוע מכובד והם גם מרוויחים הרבה כסף.
דוד שלך מנהל סניף של בנק אז הוא ממליץ לך ללמוד כלכלה ואחר כך כבר יסדר אותך בבנק.
חברה שלך נרשמה לתואר במדעי ההתנהגות אז נרשמת איתה כי זה נשמע כיף וגם ככה אין לך מושג מה אתה רוצה
ויש עוד מלא, מניח שבעצמך שמעת את רובם ועוד רבים אחרים.
מתי מישהו שאל אותך? זה כולל אותך:
מה הדבר שהכי אהוב עליך? לנתח נתונים, לנהל אנשים, לטפל באנשים, ללמד, להופיע, לשיר.
מה מסקרן אותך? אנשים, חיות, טכנולוגיה, איך דברים בנויים, איך אנשים חושבים.
מה החוזקות שלך? לכתוב, לדבר, להקשיב, ללמוד. (גם לחולשות חשוב להיות מודעים).
איזה אופי יש לך? אהבה לסיכונים וריגושים, רצון לודאות, באירוע חברתי עפים עליך/צריך לגרור אותך לשיחה, חוצפה, רגישות וכו'.
איזה דברים שעשית בחיים שלך ריגשו אותך ברמה של ניצוצות ופרפרים? בבית ספר, בצבא, בעבודה קודמת, עם החבר'ה, במשפחה.
בהתחלה, כשאני מציג את השאלות האלה עונים לי בסיסמאות, לא רוצה לעשות את מה שאני אוהב כמקצוע כי זה ימאס עליי, לא מערבבים עובדה והנאה, יאללה תמצא לי מישהו שישלם לי לרבוץ על הספה ולראות טלויזיה, אני אוהבת לטייל אבל בזמן שלי וזה לא אותו דבר לטייל ולתייג או לכתוב תוכן על הטיול.
אז ממליץ לך לעשות את המאמץ הקטן מעבר ולהבין שבסוף זה לא דבר אחד שאתה אוהב לעשות ותדלג על הסיסמאות או לפחות תתאמץ לעוד סיבוב יותר מעמיק אחרי שהוצאת אותם מהסיסטם שלך. אני לא מנותק ולא חושב שעבודה היא רק כיף ושאפשר לשחק כל היום ולהיות חופשי לעשות מה שאני רוצה לקבל על זה כסף.
אבל הרעיון הוא להיות מודע לעצמי, לאופי שלי, להבין לעומק מה מכלול הדברים שאני אוהב ומשתוקק לעשות ולבחור עבודה בתחום שמעניין ומסקרן אותי שיהיה לי כיף להתפתח בו וללמוד וגם שאוכל לשלב כמה שיותר מאהבות שלי במסגרת שלו ושיהיה לי הרבה יותר כיף, מהנה ומאתגר מאשר להגיע למשרד ב9:00 ולהתפלל לשעון ולהעביר את השניות עד שיגיע 17:00 ואלך הביתה.
השאלות האלה ורבות אחרות הן שאלות שמטרתן היא לעזור לך לגבש מודעות במספר פרמטרים מרכזיים:
מה האופי של כאדם?
מה החוזקות שלי? וכמובן גם החולשות
מה התשוקות שלי?
אלה תשובות שיכולות לעזור לך בבחירת הסביבה הנכונה לך, ניהול הקריירה שלך, בזוגיות שלך, בבחירת לימודים נכונים בזמן הנכון ובעצם בכל דבר שתעשה.
פעם בעולם העבודה היו אנשים עם קריירה ואנשים בלי קריירה, היום המושג של ניהול קריירה תקף לכולם בכל שלב. אני מהמגזימים שאומרים שהאחריות היא של ההורים לספק לך כלים וכישורים ולחשוף אותך לאפשרויות ולאפשר לך לספק את יצר הסקרנות כבר מגיל הילדות כי זה ישפיע על החיים שלך.
אבל גם אם הם לא עשו זאת, וגם אם הם עדיים נוזפים בך בניגוד למה שאני מספר לך, זה מאוד חשוב שתזכור שהורים פועלים לרוב מתוך אהבה ללא תנאים ומתוך רצון שיהיה לך הרבה יותר טוב ממה שלהם היה. פשוט זה מה שהם מכירים כי גם אותם לא לימדו וייתכן שבתקופתם מה שהם מלמדים אותך היה נכון.
הכלים החשובים ביותר בניהול החיים לשיטתי הם:
- נטוורקינג.
- יכולת למידה עצמונית.
- תכנון וכמובן ניהול סיכונים.
- התנהלות כלכלית נכונה.
כדי לקבל את הכלים האלה חייב לסגל מיומנויות וערכים בסיסים:
- אחריות אישית – יש לי שליטה על כל מה שקורה לי לא להתבלבל, אני לא שולט בכל מה שקורה בעולם או במילים אחרות Shit happens, כשהוא קורה יש לי שליטה כיצד להתמודד עם זה ולהחליט האם להתבכיין, להתמסכן ולחכות למזל או ללמוד, להתמודד ולהבין איך זה לא ישפיע עליי ויתרה מזו איך אפשר למנף את זה לתועלתי.
- יוזמה – מתוקף האחריות האישית חובה עלינו להאמין ביכולתנו לשנות ולהשפיע וכמובן לפעול לכך בצורה אקטיבית וליזום פעולות ועשייה כדי שיקרו דברים ולהגיב אליהם בהתאם.
- נתינה – היכולת לתת היא מיומנות שמשנה את האופן שבו המוח שלנו פועל בכל כך הרבה מובנים. היא מאפשרת לנו להיות קשובים, רגישים, אמפתיים, חומלים כלפי האחר בצורה שמחזירה לנו הרבה יותר ממה שנתנו. נסו להתנדב איפשהו.
איך מתחילים?
אחרי שענית לעצמך על השאלות ויד בידך מפה של עצמך, פתאום אפשר לראות שכמעט בכל תחום אפשר למצוא עניין ולהשתלב. אז כל שנותר לך הוא פשוט להתחיל מתחום שמסקרן אותך ולהתחיל לעשות ולנסות.
העשייה משפרת בצורה משמעותית את הלמידה שלכם קודם כל על עצמך, האם מה שחשבת באופן תיאורטי קורה גם בפועל? האם באמת מה העשייה בתחום מסויים או בנושא מסויים מרגשת אותך כמו שחשבת? נראה לי שעדיף שתגלה את זה אחרי יומיים או שבועיים של התעסקות ולא אחרי 3-4 שנים של תואר ועלות של כמה עשרות אלפי שקלים לא?!
בכל זאת חשוב להבין מה מניע אותך כדי שיהיה לך קל לסדר את זה בסדר העדיפויות של הלמידה אני מניח שמאוד משנה אם זה לטובת הקריירה, הניהול הפיננסי או תחביב. כמובן שזה גם ישרת אותך כשיגיעו הקשיים, כשלא יהיה מידע רלוונטי באינטרנט ועוד מלא בעיות שיבואו, יהיה לך זיכרון של למה רצית ללמוד את זה וזה יעזור לך להתגבר על הקשיים ולהתמיד.
עכשיו צריך לארגן תכנית למידה על ידי הצבת מטרות ויעדים. בגדול כל מטרה צריכה להיות ריאלית, מדידה ותחומה בזמן, קדימה לפתוח גוגל ולחפש "הצבת מטרות" וללמוד לבד.
אחרי שיש לך מטרות מומלץ לרשום אותם מסודר ויפה על דף ולתלות מול העיניים, בשומר מסך במחשב או תזכורת יומית בנייד העיקר שיהיו לך מול העיניים כדי שזה יזכיר לך מה היית רוצה להשיג וזה גם ידרבן אותך לעשייה.
כמו כל דבר בחיים הוא מתחיל בצעד קטן, אז כמו שאמרתי קודם הכי חשוב לעשות וליזום, אפשר להתחיל בפעולה קטנה ופשוטה כמו לחפש בגוגל על הנושא שבחרתם ולקרוא חומר שטחי וקל כדי לבדוק חיבור לנושא אין צורך לעשות תואר ואפילו לא לקרוא מחקרים אקדמיים באנגלית מקצועית שתגרום לכם לברוח.
הרגלי למידה זה משהו שחשוב מאוד לסגל כבר בהתחלה, למשל, קביעת לוח זמנים, מתי לומדים ברמה היומית, השבועית ולקבוע יעדים בהתאם כדי שיהיה אפשר למדוד ולבחון התקדמות. לדוגמא, עד סוף השבוע אני מסיים את הספר X, בחלון הלמידה הבא אני מסיים את חקירת הנושא הרוחבית ומגדיר לי תתי נושאים (סילבוס) ללמידה וכו'.
אחרי שברורה לך המוטיבציה, יש מטרה ברורה לתהליך הלמידה וגם יודעים בגדול את גבולות הלמידה והיעדים, זה הזמן לצלול לעומק הנושא. חפשו בגוגל לפי תתי נושאים והרחיבו את הקריאה בגבולות הלימוד שהגדרתם. הקשיבו לפודקאסטים, הצטרפו לקבוצות רלוונטיות בפייסבוק או בכל מקום אחר, לכו להרצאות, כנסים וכו'.
חשוב מאוד!!! למנן, זה בסדר להצטרף להמון קהילות בהמון מדיות או אפילו קבוצות נטוורקינג בחיים האמיתיים (זה בחינם, לפחות בהתחלה) אבל זהירות מהצפה במידע שיהיה לך קשה לשלוט ולנהל. אפשר להתחבר למספר קהילות לראות כי טוב ולהישאר, קהילות שבהן מרגיש לך שהן שלא נותנות ערך או אפילו לא מרגיש לך נכון, פשוט להתנתק ולחפש אחרת בסוף כבר יהיו לך 3-4 הקהילות המועדפות שלך.
ספרים רבותיי ספרים – אני אמנם כבר זקן אבל עדיין חושב שהם רלוונטיים מאוד גם בתקופה זו. בסופו של דבר כשמומחה בכל תחום שהוא רוצה להרחיב את המעמד שלו ולהתבלט בתחום הוא כותב ספר. ותזכרו שספר הוא קצת יותר מושקע מכל פוסט או מאמר בבלוג ולכן מישהו שמומחה (או לפחות מבין קצת יותר מכם) לקח נושא וחקר אותו וגם איגד לכם הכל בין שתי כריכות פשוט חיסכון עצום בזמן. למשל הספר שלי, לא שאני מומחה למשהו אבל כדי להוציא ספר נאלצתי לעשות מחקר, לבדוק, לקחת אנשי מקצוע ולהשקיע הרבה יותר מאשר במאמר הזה למשל.
סרטים ותכניות – כיום יש מגוון רחב של סרטונים ביוטיוב, סדרות וסרטי דוקו על המון נושאים ותכנים בנטפליקס ובעוד מקורות אחרים לך לצפות.
פודקאסטים – כמובן שגם ספרים ניתן לשמוע היום למי שזה נוח לו יותר ובנוסף הרשת מלאה בפודקאסטים מופלאים בכל נושא ועניין , פודקאסט אפשר לקחת איתך לכל מקום. לאוטובוס, לנהיגה ולריצה והנה חסכת גם זמן.
כבר קראת, עקבת, צפית והאזנת ללא מעט חומר בנושא וכבר יש לך הרגשה של מומחה בעצמך?
עכשיו זה הזמן להחליט אם הנושא הזה נשאר בגדר תחביב או הופך למקור הכנסה.
אם החלטת שזה נשאר תחביב אז אפשר פשוט להמשיך להקצות זמן לנושא בסדר העדיפויות שלך ולהמשיך במה שעשית עד כה.
אם החלטת להפוך את זה לעוד מקור הכנסה בחייך אז זה השלב שבו אני ממליץ לך לאזור אומץ ולהתחיל להתערבב: להגיב בפוסטים, לנסות לנתח ולענות לשאלות של ה"צעירים" ממך בתחום ולראות איך זה מתקבל. ליצור קשר עם מי שנראה לך מומחה, מומחים הם אנשים כמוך וישמחו על יצירת הקשר בשביל זה הם אקטיביים כל כך בקבוצה והם מחכים לשאלות שלך ולמחמאה שהם מומחים בעיניך. חשוב לבחון את הדרך שהם עשו, להבין איך למדו? מאיזה מקורות? ואולי גם לשתף עם חלקם פעולה ולעבוד איתם. ככל שיהיו לך יותר קשרים וחיבורים במעגל הפרטי של יותר אנשים מהתחום זה יכניס אותך עמוק יותר לתחום ויעצים את הלמידה שלך.
אם בשלב הזה מעניין אותך לקפוץ שלב וגם להשתלב בו לצורך הכנסה אז מומלץ למצוא מנטור/מודל לחיקוי, מישהו מכל אלה שעקבת אחריהם ושההכרות בינכם טובה. שכבר שוחחתם (לפחות ברשת) ונראה לך שהוא או היא מודל נכון ומתאים עבורך. בהחלט אפשר להעזר בהם ללמידה מעשית ולחניכה, ללמוד באמצעות הדרך שהם עברו ולהתוות לך דרך להיות כזה. אם כבר שוחחתם ואתם כבר בקשר חשוב להיות רציניים, אמנם כנראה אין לך ניסיון רב אבל חשוב מאוד שהוא יבין שבהחלט יש לך כוונה להגיע רחוק בתחום ושהוא לא "מבזבז" את הזמן שלו עליכם.
ייתכן וזה יעלה גם כסף כי מזה הם מתפרנסים, לדעתי האישית זה נכון וראוי, החיבור בינכם והחניכה שלו, הזמן שלו והטעויות שהוא ימנע מכם לעשות בדרך בהחלט שווים את הזמן והכסף שתחסכו בדרך להצלחה. ועם זאת, חשוב לוודא שזה באמת המנטור שהיית רוצה לעצמך לפני שמשלמים וברגע שזה הפך להיות בתשלום הוא ספק כמו כל ספק אחר, כדאי לחתום על הסכם מסודר ולבדוק על מה משלמים ומה מקבלים בתמורה כל מה שמעבר יגיע מהקשר ומהחיבור בינכם ואם זה מרגיש לא נכון ולא טוב לך אסור להרגיש לא בנוח לחתוך ולחפש מישהו אחר.
רמת הבקיאות שלך בתחום השתנתה באופן משמעותי ואולי אפילו התחלת לעבוד בזה ולכן עכשיו שמדובר כבר במקצוע זה הזמן להשקיע קצת יותר ולהפוך את הלמידה לתהליך מקצועי יותר.
הרצאות של מומחים בתחום – יש המון בחינם ויש המון וובינרים בתחום (אם כי לצערי רוב הוובינרים הם חלק ממשפך השיווק של המרצים וינסו למכור לכם את הקורס בסוף)- בדרך כלל בתחילת הדרך אני לא ממליץ מחשש לעקיצות ושיווק אגרסיבי למתחילים של קורסים שהם לא בהכרח צריכים.
אם כבר עקבת אחרי מישהו ויש לך התלבטות אם לקחת קורס אז זה כן שווה כדי לראות אותו בפעולה ופחות להתרשם מהתוכן, זה יעזור לך להחליט אם הוא מתאים ללמד אותך את הקורס.
אני ממליץ על הרצאות פיזיות כי שם גם אפשר ליצור קשרים ולהכיר אנשים נוספים שמעוניינים להתפתח בתחום ונמצאים בערך בסטטוס שלך. ומכאן אני קופץ להמלצה הבאה והיא להצטרף לקבוצת למידה, זה יקצר לך ולקבוצה את זמן הלמידה, זה יתן לך מוטיבציה וסביבה תומכת.
בכל מקרה, אם החלטת להפוך את זה למקור הכנסה ויש לך כוונה לצאת בקמפיין או להתחיל לשווק תזכור שבכל נושא יש רגולציה וכללים מקובלים שכדאי שתלמד גם אותם. אתה יכול להיות מומחה בעל שם עולמי ו/או ידען גדול בנושא מסויים אבל זה עדיין לא הופך אותך למבין בעסקים (זה עוד מקצוע בפני עצמו שאני חושב שכדאי לדעת בכל מקרה והוא חלק מנושא היזמות שהזכרתי בהתחלה).
לפני שגייסת את הלקוח הראשון בתחום העניין החדש שלך חשוב מאוד לבדוק שיש לך את כל הרישיונות, ההיתרים התעודות ושהעסק החדש שלך מכיר את כל החוקים הרלוונטיים הן בצד המקצועי והן בצד העסקי.
בברכת המשך למידה והתפתחות, כי המסע הוא היעד